Jeśli w swojej kuchni masz kilka bananów, na które nie masz pomysłu, to przychodzimy z pomocą. Dowiesz się, co można zrobić z banana w dosłownie kilka minut. Poznaj nasze przepisy na banany. Najlepiej, aby były one mocno dojrzałe – sprawiają, że wypieki są słodkie bez użycia dużej ilości cukru!
Chlebek bananowy – łatwy sposób na banany przepis
Chlebek to jeden z super przepisów na banany, które są już bardzo dojrzałe. Dużo osób wykonuje ten wypiek, kiedy zastanawia się, co zrobić z bananów, których nikt już nie chce zjeść. Dlatego też jeśli też masz taki problem, to wykonaj to smaczne ciasto. Uwaga, znika w ekspresowym tempie!
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 200 ml oleju
- 4 dojrzałe banany
- 2,5 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do miski wbij jajka i roztrzep
- Do miski dodaj cukier, olej oraz rozgniecione banany
- Następnie w osobnym pojemniku przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól, a następnie dodaj do masy bananowej
- W kolejnym kroku do miski dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj
- Ciasto przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz przez godzinę
- Gotowe ciasto odstaw do ostygnięcia. Smacznego!
Zobacz też: Przepis na szybki deser
Smażone banany – przepis
Smażone banany w cieście to dobry pomysł na to, co można zrobić z banana. Przepis jest bardzo prosty. Na pewno przypadnie do gustu w szczególności dzieciom. Cały sukces tego przepisu to dodanie wiórków kokosowych, które idealnie pasują do tej przekąski. Banany najlepiej smakują na ciepło, bezpośrednio po smażeniu.
Składniki:
- 5 bananów
- 150 g mąki
- 20 g wiórków kokosowych
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodajemy jajka i mleko
- Miksujemy na gładką, gęstą masę
- Banany obrać, przekroić wzdłuż, a następnie podzielić na 3 części
- Przy pomocy dwóch widelców zanurzaj banany w cieście, aby całe były oblepione masą
- Smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju do momentu, gdy ciasto będzie jasnobrązowe
- Smażone banany przełóż na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu
- Gotową przekąskę można posypać cukrem pudrem, a następnie zjeść ze smakiem
Koktajl bananowy – prosty przepis na orzeźwiający napój
Koktajl bananowy to sposób na pyszny i słodki napój. Dodatkowo, jest to sposób na to, co można zrobić z banana. Idealny na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na jedzenie. Bez wątpienia może być także alternatywą dla śniadania, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie kanapek. Sprawdź sam, zrobisz go zaledwie w pięć minut.
Składniki:
- 2 banany
- 500 ml mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół jabłka
Sposób przygotowania:
- Jabłko oraz banany obieramy, kroimy w kostkę, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny
- Owoce wkładamy do blendera, dodajemy miód i miksujemy
- Do masy dodajemy mleko i gotowe!
Sprawdź też: Deser bez cukru
Bananowe muffinki – co można zrobić z banana
Czas na muffinki! Prezentujemy przepis na babeczki z czekoladą, czyli takie, które uwielbia każdy. Dodatkowo możesz wykorzystać dojrzałe banany. Z podanego przepisu wykonasz około 12 sztuk. Już nigdy nie będziesz zastanawiać się, co można zrobić z banana, którego nikt nie chce zjeść. Ważnym faktem, jest to, że są one bezglutenowe, dzięki czemu znajdą jeszcze więcej swoich zwolenników.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 60 g cukru
- 100 ml maślanki w temperaturze pokojowej
- 60 ml oleju
- 1 jajko
- 220 g mąki jaglanej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól
- Do drugiej miski wrzuć banany i zmiksuj je na gładką masę. Następnie dodaj maślankę, olej, jajko i cukier, a następnie wymieszaj składniki
- Do masy bananowej wsyp suche składniki i wymieszaj do połączenia się składników
- Powstałe ciasto wlej do foremek na muffinki do ¾ wysokości
- Piecz babeczki w 180 stopniach przez 25 minut
- Upieczone muffinki pozostaw do ostygnięcia na około pół godziny