Filiżanka Smaków

Blog kulinarny i lifestylowy

Kuchnia i przepisy

Czy warto jeść grzyby? 

Czy warto jeść grzyby? 

Jesień to pora roku, która niesie za sobą wiele rewelacyjnych warzyw i owoców, ale przede wszystkim grzybów, które możemy znaleźć w każdym lesie. Ale czy powinniśmy spożywać grzyby? Czy dostarczają one witamin i składników mineralnych? 

Czy grzyby mają pozytywny wpływ na organizm?

Grzyby to produkt niedoceniany. Jest on pominięty w wielu frazach o zdrowym żywieniu. Lecz nie każdy wie, że dostarczają one naszemu organizmowi dużych ilości białka, błonnika, ale również witamin, takie jak B1, B2, C, a także E. Grzyby są również źródłem potasu, fosforu, wapnia oraz magnezu i wiele innych składników mineralnych, które znakomicie wpływają na nasz organizm, jak również są niezbędne w prawidłowej pracy naszego organizmu. 

Niestety grzyby są ciężkostrawne i nie zaleca się spożywania kobietom w ciąży, karmiących piersią, osobom starszym oraz osobom, które mają problemy z układem trawiennym lub borykają się z jakąś chorobą, w której niezbędna jest dieta lekkostrawna. 

W grzybach znajdziemy substancje, które znakomicie wpływają na nasz układ odpornościowy. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, dzięki zawartości związków fenolowych. Należy zatem pamiętać, że grzyby mogą odgrywać bardzo ważną rolę w naszej diecie, a szczególnie w okresie jesienno-zimowym. 

Jakie dania przyrządzimy z grzybów?

Grzyby są produktem o bardzo bogatym smaku i intensywnym aromacie. Jest bardzo dużo rodzajów grzybów, które możemy wykorzystać w różnorodny sposób. 

Boczniak jest grzybem, który idealnie nadaje się jako zamiennik mięsa, ponieważ w smaku i strukturze bardzo je przypomina. Idealnie nadaje się w wersji smażonej jak również gotowanej. 

Grzyby takie jak podgrzybki i borowiki idealnie nadają się jako dopełnienie dań w formie sosu grzybowego, ale również rewelacyjnie sprawdzą się w formie kaszotto, risotto i formie sosu grzybowego do dań makaronowych. Nikt nie zdziwi się również, że idealnie nadają się do przetworów marynowanych. Bowiem w czasie jesiennym znajdziemy tyle grzybów leśnych, że przetwory to jedna z form zachowania grzybów na wiosenną i letnią porę roku, w których nie znajdziemy tych cudów natury. 

Z grzybów możemy stworzyć wiele ciekawych i pomysłowych dań, ale idealnie sprawdzą się też w klasycznej formie. Możemy je również ugotować i przechować w zamrażarce na dłuższy czas. Ogranicza nas tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia. 

Jednak podczas zbierania grzybów należy odpowiednio zapoznać się z grzybami jadalnymi jak również trującymi. Jest wiele grzybów, które szkodzą naszemu organizmowi, a wyglądem są bardzo podobne do grzybów jadalnych. Jeśli nie mamy pewności, że dany grzyb nadaje się do jedzenia i nie wyrządzi nam krzywdy, należy go po prostu zostawić. Pamiętajmy, aby spożywać tylko i wyłącznie grzyby jadalne.

Catering dietetyczny jako idealna alternatywa na potrawy z grzybami

Catering Dietetyczny to alternatywa, która spełni oczekiwania najbardziej zapracowanych, wymagających oraz niemających czasu na nic konsumentów. Najlepszym cateringiem na rynku naszym zdaniem jest Pogotowie Dietetyczne. Wkładają wielkie serce oraz zaangażowanie w sporządzanie każdego zdrowego posiłku. Pogotowie oferuje bardzo bogaty wybór posiłków z grzybami w różnorodnej formie. Dania są opracowane przez najlepszych dietetyków, którzy doskonale wiedzą, jak połączyć wszystkie produkty, aby spełniały wszelkie zasady zdrowego żywienia. Nie zwlekaj już dziś i zdecyduj się na dietę pudełkową, pełną potraw grzybowych. Odwiedź stronę Pogotowia Dietetycznego i wybierz idealną dietę pudełkową, skrojona na miarę Twoich potrzeb.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.