kawa rozpuszczalna

Uwielbiasz smak kawy? Nie wiesz jednak jak wybrać odpowiednią? W tym poradniku podpowiadamy czym kierować się podczas zakupu kawy rozpuszczalnej

W Polsce picie kawy rozpuszczalnej cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem, ale nie oznacza to wcale, że wybranie dobrej kawy jest prostym zadaniem. Niniejszy artykuł to doskonały wybór dla tych osób, które chcą kupić porządną kawę rozpuszczalną, ale niestety nie mają zielonego pojęcia na które elementy należy zwrócić kluczową uwagę.

Skład ma znaczenie

Wybierając kawę rozpuszczalną warto zwrócić uwagę przede wszystkim na jej skład. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że zawartość przeciwutleniaczy w rozpuszczalnej kawie jest większe niż na przykład w tradycyjnej kawie parzonej. Pamiętać należy jednak o tym, że dodawanie mleka znacząco zmniejsza działanie antyoksydacyjne. Dobra kawa rozpuszczalna z renomowanej palarni, może pochwalić się dużą zawartością drogocennych składników mineralnych. Mowa tutaj między innymi o manganie, magnezie, cynku i wapniu. Jak powszechnie wiadomo w kawie rozpuszczalnej znajduje się także mniejsza ilość kofeiny, dlatego też nie pobudza ona tak bardzo jak zwykła kawa. W jednej filiżance znajduje się zazwyczaj od 35 do 85 mg kofeiny.

Dlaczego warto?

Kawa rozpuszczalna dostarcza zdecydowanie mniej złego cholesterolu i kalorii, dlatego też jest to doskonały wybór dla osób, które chcą poprawić swoją figurę. Dzięki pobudzeniu metabolizmu, można zdecydowanie łatwiej pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Dla większości osób największą zaletą kawy rozpuszczalnej jest oczywiście to, że jest ona łatwa i szybka w przygotowaniu. Przygotowanie wymarzonego trunku sprowadza się jedynie do zalania kubka gorącą wodą. Do największych zalet należy zaliczyć także przystępną cenę oraz dużą dostępność. Kawa rozpuszczalna dostępna jest nie tylko w postaci granulek, ale również jako gotowy napój, który można od razu wypić.

Na co zwrócić uwagę?

Aby wybrać dobrą kawę rozpuszczoną warto zwrócić uwagę nie tylko na jej skład i cenę, ale również na metodę obróbki. W dzisiejszych czasach największym zainteresowaniem cieszy się kawa liofilizowana. Skomplikowany proces liofilizacji w dużym skrócie mówiąc polega po prostu na zamrożeniu ekstraktu kawy oraz usunięciu z niej wody. W dużej mierze to właśnie dzięki tej metodzie, można zachować wszystkie wartości odżywcze ziarenek kawy.