Filiżanka Smaków

Blog kulinarny i lifestylowy

Kuchnia i przepisy

Gołąbki – pomysł na smaczny obiad

Gołąbki – pomysł na smaczny obiad

Faszerowane liście kapusty, czyli gołąbki, są obecne w polskiej kuchni od setek lat. Prawdopodobnie na początku jadano je jako faszerowane gołębie zawinięte w kapustę. Były to drogie i wystawne pomysły na obiad, jadane na królewskich i szlacheckich dworach, dlatego biedniejsze warstwy społeczeństwa dostosowały je do siebie. Zamiast mięsa używano po prostu kaszy i ziemniaków. Tak zapoczątkowano danie, które jadamy do dzisiaj. Jak je przygotować? Jakie wskazówki przydają się podczas gotowania? Odpowiedź znajdziecie w naszym artykule.

Przepis na gołąbki

Różne są pomysły na obiad, jednak gołąbki to jedno z dań, które od razu przychodzi na myśl. Ich przygotowanie należy rozpocząć od obrobienia mięsa. Najlepiej wybrać łopatkę wieprzową, ale mieszanka karkówki z chudą szynką też się nada. Sprawdzi się również biodrówka. Mielimy mięso (chyba że już wcześniej zostało zmielone) i mieszamy je w misce z podsmażoną cebulą. Dodajemy sól, pieprz i bułkę tartą. Dzięki temu farsz będzie bardziej zbity i nie wypłynie z gołąbków. Nie będziemy go oczywiście zawijać w surowe liście. Najpierw trzeba sparzyć kapustę, a potem je po kolei odrywać. Kładziemy na nich farsz wielkości mandarynki i zawijamy ciasno. Ten pomysł na obiad wydaje się dość żmudny w wykonaniu, jednak gwarantujemy, że jest to świetna zabawa. Wyłóż dno garnka liśćmi, które były za małe, aby powstał z nich gołąbek i układaj zawiniątka jedno obok drugiego. Po ułożeniu kilku warstw nadchodzi czas na sos pomidorowy do gołąbków. Wystarczy, aby był to bulion wymieszany z przecierem pomidorowym. Przez prawie dwie godziny gotowania ciecz się zredukuje. Ten pomysł na obiad najlepiej smakuje z ziemniakami z wody.

Przepis na wege gołąbki

Soczewica i pieczarki to coś, z czym nasz gołąbek w środku będzie smakował wyśmienicie. Przygotowanie tej potrawy rozpoczynamy od ugotowania ryżu, skracając czas gotowania o kilka minut. Soczewicę gotujemy i przyprawiamy, używając takich przypraw jak kurkuma oraz papryka słodka i ostra. Dodajemy ją do ryżu, wsypujemy suchą kaszę, wbijamy jajko i mieszamy. Wegetariańskie pomysły na obiad to bogactwo składników i witamin, dlatego to jeszcze nie koniec przygotowań. Kolejnym krokiem jest zeszklenie cebuli, pora oraz utarcie marchewki i jej podsmażenie. Pokrojone pieczarki również smażymy, a na końcu dodajemy do nich pietruszkę. Aby mieć w co zawijać gołąbki, należy sparzyć kapustę i po kolei odrywać liście. Na środek łyżką umieszczamy farsz i zwijamy. Układamy je w garnku i zaczynamy przygotowywać sos pomidorowy do gołąbków. Przyprawiamy go oregano, ziołami prowansalskimi i sosem worcestershire.

Wskazówki i porady

Jeśli interesują nas ciekawe pomysły na obiad, warto próbować różnych farszów na gołąbki. Przygotowując farsz z ryżem, ugotujmy go wcześniej i wymieszajmy potem z mięsną masą. Można też użyć kaszy jęczmiennej lub gryczanej. Jeśli boisz się, że podczas gotowania liście kapusty przypalą się, wyłóż dno garnka kawałkami słoniny. Należy pamiętać, że czas gotowania zależy od rodzaju kapusty. Gołąbek w młodej kapuście mięknie o wiele szybciej niż stara. Po zrobieniu sosu potrząsajmy garnkiem, aby równomiernie się rozprowadził.

Nazwa gołąbki prawdopodobnie została zapożyczona z ukraińskiego. Ta kresowa potrawa bardzo dobrze zadomowiła się w naszym kraju i zawładnęła sercami Polaków, którzy zaczęli przygotowywać kreatywne pomysły na obiad. Ich farsz niegdyś składał się z kaszy gryczanej i ziemniaków, a dzisiaj dominują tam grzyby i mięso. Dostępne są również gołąbki w wersji wegetariańskiej. Każdy może znaleźć coś dla siebie i dopasować pomysły na obiad do swoich upodobań.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.