Filiżanka Smaków

Blog kulinarny i lifestylowy

Kawa

Jak wybrać ekspres do małej kawiarni?

Jak wybrać ekspres do małej kawiarni?

Mała kawiarnia to świetny pomysł na biznes, którym może przynieść spore dochody. Oczywiście nie od razu, a na początku trzeba sporo zainwestować. W dzisiejszych czasach, żeby zyskać stałych klientów, trzeba zaoferować im naprawdę dobrą kawę. Co za tym idzie, konieczny jest zakup odpowiedniej jakości ekspresu. Jak go wybrać? Na rynku dostępnych jest wiele modeli, które różnią się parametrami, możliwościami i ceną. Żeby kupić odpowiedni, wystarczy kierować się kilkoma prostymi zasadami.

Ekspres dostosowany do potrzeb kawiarni

Przede wszystkim ekspres do kawy do kawiarni powinien być dostosowany do potrzeb. W kawiarni tak samo, jak w każdym innym biznesie, raczej nigdy nie celuje się w dogodzenie wszystkim klientom. Lepiej zdecydować się na konkretne typy kawy, deserów, czy innych atrakcji i tego się trzymać. Jeżeli oferta będzie atrakcyjna, to prędzej czy później chętni, by napić się kawy w miłej atmosferze na pewno się zjawią i będą wracać po więcej.

Dlatego też dobrze jest postawić na ekspres oferujący takie możliwości, jakie faktycznie potrzebne są w danej chwili. Do potrzeb kawiarni warto dostosować wielkość ekspresu, która przekłada się na ilość i tempo parzenia kawy, ilość funkcji i programów i typ urządzenia. Z drugiej strony wiele osób otwierając biznes, stara się myśleć przyszłościowo i wybiera taki sprzęt, który będzie mógł służyć jak najdłużej. Trzeba jednak pamiętać, że większy ekspres to również wyższy koszt zakupu i droższe utrzymanie, co nigdy nie jest korzystne na początku prowadzenia działalności.

Wysoka jakość ekspresu to lepszy smak kawy

Ekspres do kawy do kawiarni powinien przede wszystkim robić dobrą kawę i to jest najważniejsza rzecz, na jaką trzeba zwrócić uwagę przy zakupie. Doświadczeni bariści wiedzą doskonale, że aby zaparzyć dobrą kawę potrzeba czegoś więcej, niż tylko odpowiedniej jakości składniki, choć te oczywiście odgrywają kluczową rolę. Liczy się też sam proces parzenia i możliwości zmiany parametrów, jakie oferuje dane urządzenie.

Żeby przygotować dobry napar, należy użyć wody o odpowiednio dobranej temperaturze, właściwej ilości odpowiednio zmielonej kawy, a przepływ wody powinien odbywać się pod odpowiednim ciśnieniem. Wszystkie parametry parzenia powinny być dostosowane do właściwości kawy i wody, którymi się dysponuje. Znalezienie idealnych ustawień ekspresu wymaga czasu i umiejętności. Kluczowe jest jednak to, żeby używany sprzęt pozwalał na swobodną zmianę ustawień i ich zapamiętanie. Takie możliwości dają dzisiaj przede wszystkim ekspresy z wyższej półki.

Wiele zależy też od materiałów, z których zbudowany jest ekspres. Elementy, które mają kontakt z kawą, w najlepszych modelach wykonuje się ze szlachetnych gatunków stali, które nie wpływają w żaden sposób na smak naparu. Z czasem zbyt twarda woda może powodować osadzanie się kamienia na wewnętrznych elementach urządzenia, co zawsze prowadzi do zmiany smaku parzonej kawy. Najlepsze ekspresy wyposażone są w systemy, które temu zapobiegają, albo skonstruowane są tak, by łatwo można było czyścić i konserwować poszczególne elementy.

Ważna jest również łatwość obsługi. Barista obsługujący ekspres powinien znać dokładnie jego możliwości. Dlatego najlepsze ekspresy to takie, których producenci oferują dobrze przygotowane materiały instruktażowe i szkolenia. Dzięki temu pracownicy mogą wykorzystywać możliwości urządzenia (a więc również zainwestowany w niego kapitał) na sto procent, co sprawia, że inwestycja zwraca się szybciej.

Wypożyczenie ekspresu to dobre rozwiązanie dla małych kawiarnia

To oczywiste, że prowadzenie biznesu nie jest łatwe, a wybicie się w gastronomii jest szczególnie dużym wyzwaniem. Zanim lokal zacznie przynosić konkretne zyski, może minąć długi czas. Dlatego też wielu przedsiębiorców stara się na początku przede wszystkim obniżać koszty prowadzenia działalności. Oszczędzanie na kupnie odpowiedniej jakości sprzętu z wymienionych wyżej powodów nie jest najlepszym pomysłem. Traci na tym jakość kawy. Kupno ekspresu używanego to już nieco lepszy wybór, choć minusem jest tu brak pewności co do tego, jak długo takie urządzenie pozostanie sprawne. Poleca się natomiast pracę na ekspresie z wypożyczalni.

Wypożyczenie ekspresu do kawy to możliwość, która ma kilka dużych zalet. Przede wszystkim dzięki temu korzystać można za relatywnie niewielkie pieniądze ze sprzętu naprawdę wysokiej klasy, dzięki któremu klientom będzie można zaoferować kawę najwyższej jakości. Po drugie ekspres taki można z czasem o wiele łatwiej wymienić na inny, bardziej dostosowany do potrzeb. Ekspresy z wypożyczalni są regularnie serwisowane przez autoryzowanych fachowców, dzięki czemu można mieć pewność, że zawsze będą działać bez zarzutu.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.