Filiżanka Smaków

Blog kulinarny i lifestylowy

Kawa

Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu?

Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu?

Wybór najlepszej kawy to przede wszystkim dostosowanie walorów smakowych kawy do własnych preferencji, z uwzględnieniem tajników wiedzy ze świata kawy. 

Wybór doskonałej kawy, dostosowanej do indywidualnych preferencji to temat rzeka. Dla początkujących to z pewnością świat ezoteryki, a dla koneserów prawdziwa przyjemność. Najlepsza kawa ziarnista to taka, która odpowiada naszym kubkom smakowym oraz bagaż korzyści, których upatrujemy w spożywaniu naparu z kofeiną. 

Zacznij od gatunku 

Wątpliwość, którą należy rozstrzygnąć na samym początku, jest wybór właściwego gatunku kawy. Każdy rodzaj charakteryzuje się innymi nutami smakowymi. Klasyką, którą wybiera większość, jest Kawa Arabica, stanowiąca nawet 70 procent światowej produkcji. Posiada wysublimowany smak i optymalną zawartość kofeiny. Ze względu na swoją uniwersalność, trafi do kubków smakowych prawie ¾ mieszkańców globu. Kawa Robusta to drugi najpopularniejszy gatunek, charakteryzujący się wyrazistym, lecz nieco goryczkowym smakiem. Trzeci gatunek kawy to Liberica, zawierająca bardzo niewielką ilość kofeiny, dlatego wykorzystywana jest najczęściej do deserów. Niezależnie od tego, która kawa jest najbardziej dostosowana do gustu smakosza, najwięcej zalet ma kawa ziarnista, cechują się świeżością, wyrazistością i niezwykłym aromatem. Świetnie sprawdzi się chociażby przy parzeniu kawy za pośrednictwem ekspresu ciśnieniowego

Smak jest istotą 

Dobrą kawę ziarnistą można poznać po tym, skąd pochodzi, jakim cechuje się profilem smakowym, czy chociażby w jaki sposób jest poddana obróbce. Doskonałym ułatwieniem są klarowne opisy specyfiki każdej kawy w profesjonalnym sklepie z kawą SayCoffee.pl. Pochodzenie ziaren odgrywa istotną rolę – w zależności od tego czy kawa jest uprawiana w Ameryce Południowej, Środkowej, Azji czy Afryce, zmienia się jej wyrazistość, smak i ilość zawartych w niej nut. Każda kawa ziarnista różni się sposobem palenia – wyróżniamy kawy 

jasno-, średnio- i mocno palone. W zależności od metody różnić będą się kwasowością, zawartością kofeiny i odcieniem ziaren. Nuty smakowe zawarte w ziarnach mogą być owocowe (porzeczka, wiśnia, jagoda), kwiatowe, a nawet związane z przyprawami czy aromatem słodkiego tytoniu. Każda z tych cech, bezpośrednio wpływa na smak przyrządzonego napoju. 

Ekspres kluczem do sukcesu 

Wiemy już nieco więcej na temat samego smaku, jakim dysponuje kawa ziarnista. Jednocześnie, uzyskanie wysokiej jakości naparu jest praktycznie niemożliwe bez specjalistycznego sprzętu, towarzyszącemu temu rytuałowi. Mowa oczywiście o ekspresach do kawy – kolbowych, ciśnieniowych, a także o narzędziach do alternatywnych metod parzenia naparu. Kawa do ekspresu ciśnieniowego powinna być w formie ziarnistej, zapewniając niezwykłą świeżość. Poza tym, kawa w ziarnach nada się także do alternatywnych metod parzenia, takich jak: French Press, ekspres przelewowy, aeropress czy kawiarka. W tym wypadku niezbędny jest jednak nawet najprostszy młynek do mielenia ziaren. 

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.