Tutaj jesteś

Ksylitol fiński – jakie ma właściwości i czym się wyróżnia?

12 maja 2023 Dieta Ksylitol fiński

Ksylitol fiński to jeden z najzdrowszych zamienników białego cukru. Ta substancja słodząca cieszy się rosnącym zainteresowaniem osób, które chcą zadbać o swój organizm i wyeliminować ze swojej diety szkodliwy cukier rafinowany.

Ksylitol fiński- co warto o nim wiedzieć?

Ksylitol, czyli inaczej cukier brzozowy to związek należący do grupy polioli, a więc alkoholi wodorotlenowych. Jak sama nazwa mówi, jego produkcja odbywa się w Finlandii. Surowcem jest natomiast masa drzewna, pozyskiwana z brzóz. W sprzedaży znajduje się też ksylitol chiński, jednak to fiński odpowiednik uznawany jest za produkt wyższej jakości. Ksylitol brzozowy to substancja naturalna, pochodząca z brzóz i nie jest w żaden sposób sztucznie modyfikowana. Ponadto jej producent musi stosować się do przepisów unijnych i dbać o spełnianie wysokich standardów.

Ksylitol fiński z wyglądu jest dosyć podobny do cukru. Sprzedawany w postaci białego, krystalicznego proszku bez zapachu. Jest też bardzo słodki, jednak w przeciwieństwie do cukru białego, nie zawiera aż tylu kalorii. Substancja słodząca uzyskiwana z brzozy dostarcza nawet ok. 40% mniej kalorii od cukru rafinowanego.

Cukier brzozowy- właściwości

Ksylitol brzozowy nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, a więc nie jest przemieniany na szkodliwe dla szkliwa zębów kwasy w jamie ustnej. Ponadto posiada niski indeks glikemiczny, a więc jego stosowanie nie skutkuje nagłymi wyrzutami insuliny do krwi. Jest równie słodki, jak cukier biały, a przy tym mało kaloryczny. Ta substancja słodząca jest więc zalecana osobom na diecie oraz diabetykom. Wykazuje się działaniem bakteriobójczym, przez co znajduje zastosowanie jako składnik kosmetyków oraz past do zębów. Jest przyjazny dla szkliwa, nie zawiera glutenu ani alergenów.

Jak używać cukru brzozowego?

Ksylitol jest znakomitym zamiennikiem, szkodliwego dla naszego zdrowia cukru rafinowanego. Produkt ten znajduje wszechstronne zastosowanie. Sprawdza się między innymi do słodzenia herbaty, kawy, soków, koktajli i innych napojów. Ponadto można go stosować podczas przygotowywania słodkich wypieków, ciast drożdżowych, babeczek, tortów, lodów i wiele więcej. Co ważne, jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci swoich cennych właściwości. Można go też używać do słodzenia przetworów jak dżemy czy konfitury. Warto dodać, że w przypadku korzystania z żelatyny, niezbędne jest użycie większej ilości ksylitolu, gdyż osłabia on proces zastygania.

Coraz więcej osób decyduje się na eliminację tradycyjnego cukru ze swojej diety. Jak wiadomo, prowadzi on do licznych schorzeń i problemów zdrowotnych. Ksylitol jest dla niego świetną alternatywą.

Materiał zewnętrzny

Filizanka

Redakcja filizankasmakow.pl to grupa pasjonatów kawy, herbaty, kuchni. Znajdziesz tutaj nie tylko ciekawostki na temat tych napojów, ale także masę świetnych przepisów kulinarnych i podpowiedzi, jak idealnie urządzić swoją przestrzeń domową. Dołącz do nas i dowiedz się wszystkiego o gorących napojach!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

lody