Filiżanka Smaków

Blog kulinarny i lifestylowy

Kuchnia i przepisy

Sekrety produkcji batonów – czyli na co zwrócić uwagę przy wyborze łakoci?

Sekrety produkcji batonów – czyli na co zwrócić uwagę przy wyborze łakoci?

Jedni wprost przyznają, że je uwielbiają podczas, gdy inni pozornie za nimi nie przepadają, w ukryciu je podjadając… Trudno znaleźć osobę, która od czasu do czasu nie odczuwałaby pokusy sięgnięcia po słodycze, uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Jednymi z najczęściej wybieranych łakoci są batony. Nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że jest to lekka i szybka przekąska, którą możemy zabrać ze sobą praktycznie wszędzie ze względu na fakt, że zmieści się chociażby w kieszeni spodni. Jak jednak wygląda produkcja takich smakołyków i po czym poznać dobrego producenta?

Jak wygląda produkcja batonów?

Zasadniczo produkcja batonów przyjmuje coraz bardziej zautomatyzowaną formę. Pośród kolejnych etapów zachodzących na linii produkcyjnej i nie tylko wyróżnić możemy m.in.:

  • Podgrzewanie – pierwszy etap produkcji mający za zadanie rozpuścić cukier tak, aby nie tworzył on niepożądanych, mogących utrudniać konsumpcję grudek.
  • Chłodzenie – następuje po dokładnym rozpuszczeniu cukru. To dzięki niemu możliwe jest nadanie składnikom odpowiedniego kształtu w kolejnych etapach produkcji.
  • Mieszanie – równomierne mieszanie wszystkich składników jest niezbędne, aby znalazły się one w odpowiednich proporcjach we wszystkich batonach. 
  • Ciągnięcie – ma miejsce wówczas, gdy gotowy produkt ma mieć półpłynne, ciągnące się nadzienie.
  • Dozowanie masy – dzięki temu procesowi każdy gotowy produkt zyskuje taką samą masę.
  • Krojenie – porcjowanie gotowej masy na mniejsze, poszczególne batony.
  • Polewanie czekoladą – w przypadku, gdy gotowy batonik ma zostać z zewnątrz pokryty czekoladową warstwą.
  • Pakowanie – przygotowywanie powstałego produktu do tego, by trafił na sklepowe półki.
  • Kontrola jakości – niezbędna, aby wyłapać jakiekolwiek uchybienia od normy i zapewnić najwyższą jakość.

Czy batony są zdrowe? Po czym poznać dobrego producenta słodyczy?

Co do zasady batony, podobnie jak inne słodycze, kojarzą się ze słodką, lecz niekoniecznie zdrową przekąską. Na szczęście ten rodzaj myślenia coraz częściej odchodzi do lamusa. Nie tylko miłośnicy słodkości mogą zajadać się batonami. Dobry producent powinien posiadać w swojej ofercie również zdrowe przekąski, z rozmaitymi dodatkami jak chociażby owocami czy orzechami. Dzięki zawartym w nim wartościom odżywczym baton nie tylko świetnie smakuje, lecz również jest bogatym źródłem witamin oraz składników odżywczych. Tego rodzaju słodkości znaleźć możemy chociażby w ofercie https://www.eurohansa.com.pl/ – producenta gwarantującego unikalne receptury jak i świetną jakość słodyczy.

 

 

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.