Filiżanka Smaków

Blog kulinarny i lifestylowy

Kuchnia i przepisy

Jak powinny zostać wyeksponowane słodkie desery?

Jak powinny zostać wyeksponowane słodkie desery?

Candy Bar to specjalnie wykonane pojemniki szklane, które wykorzystywane są do ekspozycji różnego rodzaju słodkości. To taki element, który dał swoją nazwę popularnym stołom ze słodkościami, jakie można spotkać podczas różnego rodzaju przyjęć, m.in. na weselach, czy też przyjęciach z okazji narodzin dziecka. Zaplanowanie takiego stołu to nie lada sprawa. Wystarczy jednak poznać kilka podstawowych zasad, aby stół ze słodkościami zrobił prawdziwą furorę.

Efektowny sposób podawania słodyczy

Candy bary znane są już od wielu lat w Stanach Zjednoczonych. To właśnie stamtąd przyszła moda do Polski na to, aby w odpowiedni sposób zaprezentować słodkie przekąski, które będą stanowić powszechny obiekt pożądania. Dlaczego? Ponieważ tego rodzaju stoły ze słodyczami skupiają się nie tylko na smaku, ale na tym, aby odpowiednio wyglądać. Je się bowiem nie tylko buzią, ale również oczami.

O czym trzeba pamiętać, aby uzyskać pożądany efekt? Chociażby o tym, aby każdy szklany candy bar był z jednego zestawu. Tego rodzaju pojemniki można zakupić samodzielnie w sklepach internetowych, ale równie dobrze można skorzystać z możliwości wypożyczenia tego typu słoików, pater, półmisków i innych naczyń, jakie będą potrzebne w celu wykonania efektownej ekspozycji.

Samodzielny zakup jest o tyle opłacalny, że można mieć pewność, że wszystko będzie stanowiło harmonijną, spójną całość, tworząc przy okazji odpowiedni efekt wizualny. Przy tej okazji warto wspomnieć, że tego typu szklane candy bary można wykorzystać nie tylko podczas organizacji przyjęć, ale również w domu, na co dzień.

Sprawdź, jak wykonać: Przepis na szybki deser

Stół wypełniony po brzegi

Decydując się na organizację stołu ze słodkościami, należy pamiętać o tym, aby stół został wypełniony po brzegi. Wolne miejsca są przeciwnikiem udanej kompozycji. Nie oznacza to jednak tego, że słodkości należy ustawiać jedne na drugim. Oczywiście, że nie. Lepiej za to poustawiać candy bary obok siebie, które wcale nie muszą być wypełnione po brzegi.

Kwintesencją tego działania jest sprawienie wrażenia, że stół jest wypełniony po brzegi. Wydawać by się mogło, że zaplanowanie tego rodzaju miejsca nie powinno sprawiać nikomu trudności, ale może być zupełnie inaczej. Nie oznacza jednak tego, że jest to niemożliwe. Wręcz przeciwnie – każdy jest w stanie sobie z tym poradzić. Jeżeli posiada różne szklane pojemniki w kształcie baryłek z miodem, prostokątów, itd. Do tego dopasuje się odpowiednie patery i naczynia, które są niezwykle pomocne, jeżeli chodzi o prezentacje donutów, pączków, ciast, itd.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.